Hem » Jordens gravitationskraft kan slita farliga asteroider i stycken

Annonsering

Jordens gravitationskraft kan slita farliga asteroider i stycken

Varje år närmar sig många asteroider jorden på ett avstånd som är mindre än avståndet till månen, men katastrofala kollisioner är extremt sällsynta. En ny studie utförd av experter från Luleå tekniska universitet tyder på att vår planet har någon form av försvarssystem i form av sina starka gravitationskrafter, och det är detta system som klarar av att hantera farliga himlakroppar.

Forskare har i flera år letat efter asteroider som blåst i bitar och som närmar sig jorden, men de har inte lyckats upptäcka dem. Enligt forskarna smälter alla fragment som bildas på detta sätt in i bakgrunden så snabbt att det helt enkelt är omöjligt att identifiera familjen till sådana asteroider.

Sju år tidigare hade svenskarna utvecklat en modell som beräknade banorna för asteroider av olika storlek för att bestämma deras antal på olika avstånd från solen. De jämförde resultaten från sin modell med observationer av himlakroppar under sju år och insåg att de hade underskattat några små asteroider på ett avstånd som var jämförbart med jordens och Venus omloppsbanor.

Du kanske också gillar

Annonsering